+32 (0)51 22 31 31

+32 (0)51 26 06 51

Professionele dampkappen, geen enkele is dezelfde!

Geen enkele keuken is dezelfde: elk ventilatiesysteem vereist dus maatwerk. Lees hier wat de...

Geen enkele keuken is dezelfde: elk ventilatiesysteem vereist dus maatwerk. Lees hier wat de verschillende mogelijkheden zijn; 


Om de dampen uit uw professionele keuken af te voeren, hebt u een goed ventilatiesysteem nodig. Moet u veel lucht afzuigen, dan groeit de nood om die te compenseren met verse buitenlucht. Bepaalde dampkappen doen dat zelf, ofwel deels, ofwel nagenoeg volledig. Die lucht wordt dan geheel of voor de helft geconditioneerd. De kappen filteren niet alleen vet, maar mogelijk ook geuren.

 

Welke installatie de beste keuze is, verschilt van keuken tot keuken. Daarom leveren wij als fabrikant u steeds maatwerk. In elke groot of horeca keuken is een goed ventilatiesysteem cruciaal, om verontreinigde lucht af te zuigen en al dan niet meteen te vervangen door verse lucht. Zo houdt u de arbeidsomstandigheden optimaal en voldoet u aan de normen inzake onder meer ventilatie en brandveiligheid.


KEUZE VOOR COMPENSATIE OF NIET?
Als uw kooklijnen niet al te groot zijn, volstaan mogelijk standaarddampkappen om de verontreinigde lucht af te voeren. Die beschikken dan eventueel over vetfilters met een hoog afscheidingsrendement.

 

Behoud van beperkte onderdruk
Naarmate u meer lucht moet afzuigen, groeit de noodzaak om die te compenseren met verse lucht, zodat de onderdruk niet te groot wordt. Deze toevoer kan via een aparte systeem, maar bepaalde dampkappen doen dit ook zelf. De ingeblazen lucht neemt dan de vetpartikels ook makkelijker mee naar de dampkap (inductie-effect).


De afgezogen lucht wordt weliswaar nooit volledig gecompenseerd, om een onderdruk van 10% te behouden. Zo vindt er een luchtverplaatsing van buiten naar binnen plaats wanneer de keukendeur geopend wordt, en blijven geurtjes in de ruimte.


DEELSE COMPENSATIE
Sommige dampkappen compenseren de afgezogen lucht deels met ongeconditioneerde buitenlucht, bijvoorbeeld voor 50%. 40% van de afgevoerde lucht moet u dan apart vers aanvoeren.


NAGENOEG VOLLEDIGE COMPENSATIE
Andere modellen compenseren de afgevoerde lucht bijna volledig zelf met buitenlucht. Bij één fabrikant wordt 40 tot 50% van de verse lucht eerst opgewarmd, de rest blaast de kap dan ongeconditioneerd binnen (om energie te besparen). Bij andere merken wordt alle buitenlucht geconditioneerd ingeblazen.
Luchtgordijn


De verse lucht, op de vanglucht na, wordt traag en met een groot volume in de keuken ingebracht. Deels aan de voorzijde van de dampkap, deels aan de binnenzijde. Vooraan vormt de ingebrachte lucht mogelijk ook een luchtgordijn. Dat houdt de damp onder de kap, waardoor die beter afgezogen wordt.

 

MOGELIJKE OPTIES 

Er zijn ook talloze opties mogelijk om uw dampkapsysteem mee uit te rusten. Wij geven enkele voorbeelden:

 

 • Motoren buiten de luchtstroom : Men gaat bij hevige vetontwikkeling een minder risico hebben op vastlopen van de motor indien deze in de luchtstroom zou gemonteerd zitten. 
   
 • Geurfilterkast: Sommige situaties vragen een neutrale uitblaas, waar men zoveel als mogelijk geurdeeltjes uit de lucht filtert zodat ze minder hinder veroorzaken aan bv. appartementen of omwonenden. Men gaat een uitbreiding doen op de motor d.m.v. zakkenfilters en koolstofpatronen
   
 • Brandblussysteem: voorlopig nog niet wettelijk verplicht, echter elke brandweerzone kan zijn eisen stellen waardoor elke locatie een andere voorschrijving en spelregels krijgt. 
   
 • Warmtewisselaar: wenst u de verse lucht ook op te warmen? Dat kan via een warmtewisselaar !
   
 • UV: Vetdeeltjes kunnen d.m.v. UV licht reeds voor een deel afgebroken worden waardoor u minder afzet heeft in de kanalisatie. 

Wenst u meer informatie of een offerte voor een professioneel afzuigsysteem? Contacteer ons !

Openingstijden Hemelvaart

Op donderdag 9 mei, Hemelvaart, en vrijdag 10 mei zijn we niet geopend. Vanaf maandag 13 mei zijn onze kantoren terug paraat! De storingsdienst...

Chen's Kitchen Waregem

Realisatie van het gloednieuwe Chen’s keuken Waregem. Genieten van authentieke, vers bereide, Aziatische gerechten.

Bedankt Ivan !

Vorige vrijdag kwam ons team samen om een hoofdstuk te markeren en hulde te brengen aan de persoon die een onuitwisbare indruk heeft achtergelaten...

Begeleidingscentrum-autisme Mechelen

vzw Begeleidingscentrum voor Personen met Autisme biedt professionele ondersteuning en begeleiding aan jongeren en volwassenen...